dissabte, 30 d’abril del 2016

El primer de maig i la conciliació laboral i bomberil dels bbvv

 

"Aprueban proyecto que impide despido de trabajadores que sean bomberos"


En ocasions, quan parlem de l'existència de bombers voluntaris a d'altres països, ens fem algunes preguntes: Com funcionen? En quin tipus de serveis actuen? Quin procés segueixen per a ser bbvv? etc... Les respostes acostumen a estar influenciades per alguns aspectes com l'experiència personal, els prejudicis o el grau de simpatia cap als bbvv.

En una sèrie d'escrits en aquest bloc, explicarem qüestions relacionades amb el suport que reben els bbvv d'altres països, amb la intenció de donar peu a reflexionar intentant evitar prejudicis i experiències personals.

A hores d'ara gràcies a l'aportació d'alguns socis, tenim material de Xile, Colòmbia, Portugal i França que anirem explicant successivament i esperem poder ampliar amb les vostres aportacions a asbovoca@gmail.com

Començarem amb Colòmbia, país amb el que alguns bombers voluntaris de Catalunya hi tenen una especial relació mitjançant el projecte "BombersxColòmbia" iniciat per membres del parc de bombers de Gelida l'any 2003.

A Colòmbia, exceptuant les grans ciutats, cada municipi té el seu propi cos de bombers, format majoritariament per personal voluntari. Cadascun d'aquests cossos de bombers s'ha de gestionar els seus propis recursos, ja que en reben molt pocs per part dels municipis.

Tot i aquestes dificultats de funcionament, recentment en aquest país s'ha aprovat una Llei que protegeix la vida laboral dels bombers voluntaris.

Al Desembre de 2015 el Senat de Colòmbia va aprovar per unanimitat el projecte que modifica l'estatut del treballador per tal de regular la situació dels treballadors per compte aliena, que són voluntaris del cos de bombers.

Bàsicament, el projecte estableix que els bombers no podran ser acomiadats quan abandonin el seu lloc de treball a causa d'una crida del servei



Colòmbia

Enllaç a la notícia:  BBVV Colòmbia

El proyecto recalca que la gran mayoría del cuerpo estable de Bomberos es de carácter voluntario, por lo que estas personas deben compatibilizar sus horarios laborales con el servicio a la comunidad.
En este sentido el Senador Juan Pablo Letelier manifestó que “tenemos la necesidad de que los bomberos voluntarios que deben salir a atender los llamados de emergencia no sean despedidos por una de las causales que se establece como “el abandono o la salida intempestiva del lugar de trabajo” y que es parte del Código del Trabajo”.
“El proyecto que discutimos y aprobamos hoy dará protección a los bomberos voluntarios que salen de su trabajo para actuar de forma solidaria, evitando que esas salidas sean interpretadas como causal de despido”, añadió.
“Es muy importante establecer lo anterior, ya que muchos voluntarios no salen a cubrir emergencias por no perder sus puestos de trabajo, y cuando estamos frente a situaciones de vida o muerte no llegan todos los voluntarios que son necesarios", indicó.
"Esto es una carga que se debe asumir en conjunto la sociedad y empleadores, ya que cuando bomberos actúa en los diversos siniestros concurre sin distinción de quien está afectado”, enfatizó Letelier. 

Properament França