dissabte, 24 de desembre del 2016

Recordant Henry J. Heimlich

Henry Judah Heimlich (1920-2016)

El metge que continua salvant vides

 

El passat 17 de desembre va morir als 96 anys víctima d'un infart el doctor Henry J. Heimlich, pare de la "maniobra d'Heimlich", la tècnica d'emergència més usada en el món en cas d'asfíxia per ennuegament i que tantes vides ha salvat. 

Cirurgià toràcic, en saber que uns 4.000 nord-americans morien cada any asfixiats per trossos d'aliments o petits objectes, a principis dels anys 70 va començar a investigar com qualsevol persona podria aplicar la pressió subdiafragmàtica per salvar vides. El 1974 va presentar el seu mètode, que consistia a abraçar la persona per darrere i pressionar sota l'estèrnum mitjançant una encaixada seca perquè l'aire atrapat en els pulmons expulsés l'objecte que bloquejava l'entrada d'aire. 

Fàcil i ràpida de fer, la maniobra va ser un èxit immediat. De fet, fins a 2005, va ser l'única maniobra recomanada en cas d'obstrucció traqueal per la Creu Roja dels Estats Units i per l'Associació Nord-americana del Cor. 

Milers de persones a tot el món "van tornar a néixer" gràcies al Dr. Heimlich després d'estar a la vora de la mort per ofegament. Va ser el cas de Ronald Reagan, a qui se la van aplicar després d'ennuegar-se en ple vol amb un cacauet, uns anys abans de convertir-se en president dels Estats Units. I com ell milers de persones s'han salvat en restaurants, mitjans de transport, llocs d'oci o a les seves pròpies cases gràcies a una maniobra que segueix estant en tots els manuals de primers auxilis. 
 


La maniobra de Heimlich a la Vikipèdia

Com actuar quan algú s'ennuega

En cas d'ennuegament, la diferència entre morir o sobreviure pot ser qüestió de segons i d'actuar de la manera correcta. Per això, si ens trobem davant d'un cas d'ennuegament que exigeixi actuar, cal tenir en compte aquestes pautes: 
  • En primer lloc cal trucar als serveis d'urgència (telèfon 112).
  • Si la persona és capaç de tossir, cal intentar que expulsi l'objecte per si sola. 
  • Si és necessari actuar abans que arribi l'ambulància demani ajuda entre les persones presents (per exemple en un restaurant o en un transport públic), ja que si algú té coneixements mèdics o fins i tot simplement ha realitzat un curs d'emergències i reanimació, aquest avantatge marca la diferència. 
  • Si no és possible i vostè mateix s'ha d'enfrontar a la situació, sempre cal intentar primer la maniobra d'Heimlich. 
  • Mantenir la sang freda i saber com actuar és el que permet salvar la vida d'algú que s'ha ennuegat i s'està ofegant. És imprescindible actuar amb rapidesa, ja que en pocs minuts pot patir dany cerebral per la falta d'oxigen i morir.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a la maniobra de Heimlich.

A YouTube també hi ha material.