dijous, 12 de maig del 2016

La conciliació laboral i bomberil (França 1)

Conciliació laboral i bomberil (2)

a França (1)

foment dels bombers voluntaris 


És força conegut el pes dels "Sapeurs Pompiers Volontaires" a la veïna França que amb els seus 200.000 efectius són una part essencial del sistema de resposta a les emergències.

Els dirigents del servei han constatat una davallada del nombre d'efectius voluntaris constant en els darrers anys, fins al punt que alguns parcs situats a zones de baixa densitat de població, tenen veritables problemes per a poder atendre els serveis.

Davant de la constant tendència a la baixa, aquests dirigents -tècnics i polítics locals-, conseqüents i convençuts del sistema mixt vigent a França, van exposar la problemàtica al govern francès i entre tots miraren d'engegar polítiques per a potenciar l'entrada de noves generacions a bombers voluntaris i capgirar així la tendència baixista dels darrers anys.

El primer pas va ser la signatura, a l'any 2013, d'un conveni entre el Ministre de l'Interior, els Presidents de l'Assemblea de Departaments, de l'Associació Francesa d'Ajuntaments, de la confederació Nacional dels SDIS (Services d'Incendie et Secours), del Consell Nacional dels SPV i de la Federació Francesa de SP, per a la promoció dels bombers voluntaris.

Document del Pla d'acció
 
Full de signatures del document
Aquest pla incorpora 25 mesures encaminades a assolir 5 objectius a favor dels bombers voluntaris i, per descomptat, la millora del servei als ciutadans. Aquests cinc objectius són:
  1. Revertir la disminució d'efectius dels bombers voluntaris per distribuir millor la càrrega, reduir l'estrès individual i garantir els recursos disponibles en una crisi.
  2. Consolidar el model de seguretat civil en el qual el voluntariat és el component essencial.
  3. Reconèixer el paper dels bombers voluntaris en el marc dels SDIS.
  4. Facilitar l'accés dels joves a les activitats dels bombers juvenils (JSP) i als bombers voluntaris (SPV).
  5. Garantir anualment la verificació de l'equilibri (ajustat per inflació) entre l'import de la indemnització per hora i les càrregues que els bombers voluntaris incorren com a resultat del seu compromís.
Llegit el document (podeu descarregar-lo sencer des d'aquí), ens venen a la ment algunes preguntes al respecte que us les deixem per a la vostra reflexió:
  • Des de febrer de 2014, diverses còpies d'aquest pla s'han entregat al Conseller, al director General i a Tècnics del Servei. Creieu que han fet algun pas per intentar un acord semblant?
  • Creieu que ha merescut, si més no, una lectura atenta de la seva part?
  • Si el SPEIS es considera una "estructura d'estat", creieu que cal reflexionar sobre el model de bombers?
  • És factible un acord així al nostre país?
En una propera entrada a aquest blog, explicarem com aquestes mesures s'han anat desenvolupant en els tres anys següents a la signatura del Pla. Mentrestant, esperem les vostres reflexions i respostes.
 
Fa poques setmanes, el Director General i el Sotsdirector Operatiu de Bombers de la Generalitat van visitar el SDIS66 a Perpinyà. Desitgem que la visita, juntament amb la lectura d'aquest document, els hi serveixi per entendre el valor estratègic dels bombers voluntaris en un model mixt de resolució d'emergències i posin "fil a l'agulla" per solucionar les greus mancances que ara per ara pateix el nostre model.