divendres, 25 de març del 2016

Una reflexió personal sobre les medalles

A voltes amb la celebració del Patró dels Bombers

Des de fa uns anys em pregunto quin sentit té el discurs de què el model de bombers de la Generalitat de Catalunya és mixte. La realitat sembla indicar que coexisteixen dos cossos de bombers malgrat portar el mateix escut a l'uniforme i la mateixa retolació als vehicles.

Una de les situacions en què és més visible aquesta diferenciació la trobem en l'entrega de medalles als bombers en raó dels anys de pertinença al cos.

A la nota de premsa de la Generalitat podem llegir que s'ha fet lliurament de les Medalles d'Honor i les Mencions Honorífiques als "membres del Cos de Bombers de la Generalitat pels anys dedicats al servei"

Resulta que hi ha companys bombers que porten 25 anys dins el servei actiu i encara no han rebut cap medalla. Fins i tot es podria donar el cas de bombers amb 38 anys de servei sense cap reconeixement en aquest sentit.

I això perquè? Doncs per la curiosa forma d'entendre aquest cos mixte. La legislació reconeix 20, 25 i 35 anys de servei separant els bombers -mateix escut, idèntica retolació de vehicles, mateixos serveis- en dos colectius independents.

Jo vaig entrar oficialment a bombers l'any 1991, juntament amb altres dos amics. Enguany celebrem els 25 anys a Bombers, però vet aquí que ells encara no tenen dret a rebre cap reconeixement i jo aviat rebré el segon !



Al seu dia ells dos van superar les oposicions per entrar al cos de funcionaris i malgrat continuar amb el mateix uniforme i escut, algú els hi posà el comptador a zero.

Té cap sentit això?
És correcte tenir comptadors diferents?
Per a premiar o reconèixer la pertinença a un colectiu ja existeixen els triennis.
Així doncs, què s'està reconeixent? Els anys dedicats al servei com diu la nota de premsa, o l'antiguetat dins d'un colectiu?

Jo entenc que el més adient seria reconèixer els anys dedicats al Servei de Bombers, en la seva totalitat, independentment del colectiu on estigui el bomber, comptant des del seu primer nomenament.

Això seria un punt més a favor del model mixt dels bombers de la Generalitat.