dijous, 31 de març del 2016

La dona al cos de bombers: tres dècades de lent degoteig

Reproduit l'article elaborat per Carles Savalls i Ortíz, publicar al segon número de la revista "l'Apagafocs", de l'any 2009.

Podeu descarregar-vos la revista des del blog "Històries de bombers"


HISTÒRIES DE BOMBERS

Per Carles Savalls

La incorporació de la dona als cossos de bombers, al nostre país, és un fenomen molt recent i que sembla que està arrencant a poc a poc. Quan es va crear el Cos de Bombers Voluntaris de la Pobla de Segur i Comarca, l'any 1976, en formaven part dues dones, concretament l'arquitecte tècnica Josepa Moré i l'ATS Carme Coll. Posteriorment i, per diverses raons, es van desvincular del Cos de la Pobla de Segur. És per això que podem dir que les pioneres a Catalunya les localitzem a Gelida, a començaments de la dècada dels 80. En aquesta localitat de l'Alt Penedès existia un parc de bombers voluntaris que havia nascut com a resultat de la dinàmica de voluntariat impulsada per Josep Lluís Fernández i Jaume Ruy, entre d'altres. Tres dones van integrar-se al planter de Gelida de manera simultània; Joana Vilarroig, Montse Nebot i Manoli Ocaña. Quan aquesta instal·lació s'integrà a la xarxa de parcs del naixent Cos de Bombers de la Generalitat, van ser nomenades oficialment voluntàries de la secció activa el 23 de juliol de 1984. Vilarroig i Nebot van continuar lligades al Cos, fent unes altres tasques. La primera, jubilada pocs mesos enrere, va passar a fer d'operadora del control central de la Brigada de Barcelona, i, més tard, de la Regió Metropolitana Sud. Nebot es va integrar al magatzem general de Martorell mentre que Ocaña es va desvincular totalment del Cos.
Altres voluntàries van seguir l'estel de les 3 primeres dones de Gelida. El parc de bombers voluntaris de Castellar del Vallès, creat al 1985, va tenir 4 bomberes en la seva primera promoció, la d'aquell mateix any, d'un total de 14 persones nomenades. Es tractava de Gris Mojal, Rosa i Antònia Fité i Rosa Maria Torras.

Però no va ser fins al 1989 que hi va accedir la primera dona com a funcionària. Es tractava de l'arquitecta Cecília Egea, que ja havia iniciat la seva tasca a la Direcció General com a tècnica de Prevenció al 1982. Creat oficialment el Cos de Bombers de la Generalitat al 1986, com col·lectiu de treballadors amb estatus propi, Egea hi acabà entrant 3 anys després mitjançant una oposició. A les seves funcions de guàrdia a la sala central dels Bombers a Cerdanyola del Vallès, Egea afegeix en el seu currículum altres tasques a la Direcció General, com ara la de comprovació de projectes i inspecció d'edificis per verificar el compliment de les normatives i la de suport i gestió dels mitjans aeris. Ha estat cap de l'Àrea d'Avaluació, des d'on va treballar en els sistemes procedimentals, i col·laborant amb el Servei Tècnic, ha participat en la redacció de projectes i visites d'obres.

Posteriorment, l'arquitecta Anna Martín va accedir al Cos, com a tècnica, al gener de 1994. Al juliol del mateix any ja va entrar en la roda dels caps de guàrdia de la Brigada de Tarragona. Per tant, va ser la primera dona a fer guàrdies en una Regió. Ja al 98, el conseller de Governació Xavier Pomés va impulsar la integració de tots els tècnics de la Direcció General en l'estructura del Cos. Aquesta mesura va implicar les arquitectes tècniques Carlota Dicenta i Elisabet Justribó que, superat un curs de 200 hores, van començar a fer guàrdies a la sala central de Bellaterra, anomenada aleshores Cicoc. Justribó, posteriorment, va passar a fer guàrdies a la Brigada de Tarragona. L'aparelladora Mercè López també va ser absorbida pel Cos al 98. Al 2000 va entrar a la roda de caps de guàrdia de Lleida. Dos anys més tard, era la primera dona a ser nomenada responsable d'una Àrea Bàsica d'Emergències; en el seu cas, la del Vallès Oriental. D'aquesta manera, va passar a fer guàrdies a la Brigada de Barcelona. I al 2004, va ser designada cap de la Regió d'Emergències de Lleida, càrrec que va ocupar fins a març de 2008. Va ser la primera, i fins ara l'única dona a ocupar el càrrec de responsable d'una Regió.

En aquella alçada, la Direcció General ja havia contractat dones com a auxiliars forestals. El parc de Terrassa, per exemple, en va tenir les primeres l'estiu de 1996: Mariona Casals, Eva García i Sílvia Gibert. Però és al 1998 que s'enceta un nou període quant a l'ingrés de la dona al Cos: aquell any, accediren les 2 primeres després d'haver superat un concurs oposició específic per a l'accés a l'escala bàsica. Es tractava de Gemma Milián (que també havia fet d'auxiliar forestal) i de Glòria Sorigué. Des d'aleshores, en cada nova convocatòria hi ha hagut presència de dones. En la de 2006, en van entrar de cop 5. I la darrera, la del 2008 van entrar 3: Herminia C. Cabrejas, Genciana Meneses i Eva Riera. El procés sembla del tot iniciat, de manera que la Direcció General va fer un canvi de xip, introduint un nou element a tenir en compte en totes les obres que s'estan fent a la xarxa de parcs del Cos; tant les de construcció d'edificis nous com en les de reforma dels parcs ja existents: és l'habilitació d'espais específics per a la dona, con ara habitacions, vestidors, lavabos i dutxes propis. El primer parc a disposar d'aquestes noves instal·lacions va ser el de Vilanova i la Geltrú, l'any 2001. Posteriorment, es van afegir a la llista els parcs de Banyoles, Sant Feliu de Llobregat, la Seu d'Urgell, Santa Coloma de Gramenet i Montblanc, per aquest ordre. El llistat no acaba aquí; només inclou els pioners en aquesta iniciativa.

I mentre l'accés de la dona continua de forma lenta però sense aturades, s'engega un altre procés: el de l'ascens i la promoció de bomberes dins l'estructura del Cos. Per exemple, el GRAE ha incorporat les primeres bomberes professionals; Rocío Sánchez i Emma Roca, mentre que el GRAF ja disposava pràcticament des dels seus inicis amb dues dones més, Marta Miralles i Etel Arilla. Al 2005, Olga Lanau esdevenia la primera dona a exercir el càrrec de directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments.

Malgrat això, les xifres continuen indicant un llarg camí a recórrer quant a l'accés de la dona al Cos. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, al 2006, la dona representava tan sols l'1% del planter de bombers al nostre país. Aquell mateix any, el 8% del Cos d'Agents Rurals eren dones i en els Mossos d'Esquadra elles representaven el 20%. La major presència de dones, segons les mateixes dades, es donava en l'administració de justícia, 77%, en l'àmbit docent, 73% i en el sanitari, 72%.
Actualment, el Cos de Bombers de la Generalitat té 2.588 voluntaris, dels quals només 194 són dones (el 7%), de les quals, de la secció activa, tan sols n'hi ha 53. I pel que fa als funcionaris, hores d'ara n'hi ha 2.519 dels quals únicament 24 són dones (el 0,95%): 10 bomberes, 9 bomberes de primera, 1 inspectora i 4 sota-inspectores.

* Carles Savalls i Ortiz és historiador i periodista, treballa a l'Oficina de Premsa dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Fira SICUR 2016

El passat mes de Febrer es va celebrar la fira SICUR a Madrid, amb gran assistència de professionals del sector.
Us enllacem la nota publicada per IFEMA.


divendres, 25 de març del 2016

Una reflexió personal sobre les medalles

A voltes amb la celebració del Patró dels Bombers

Des de fa uns anys em pregunto quin sentit té el discurs de què el model de bombers de la Generalitat de Catalunya és mixte. La realitat sembla indicar que coexisteixen dos cossos de bombers malgrat portar el mateix escut a l'uniforme i la mateixa retolació als vehicles.

Una de les situacions en què és més visible aquesta diferenciació la trobem en l'entrega de medalles als bombers en raó dels anys de pertinença al cos.

A la nota de premsa de la Generalitat podem llegir que s'ha fet lliurament de les Medalles d'Honor i les Mencions Honorífiques als "membres del Cos de Bombers de la Generalitat pels anys dedicats al servei"

Resulta que hi ha companys bombers que porten 25 anys dins el servei actiu i encara no han rebut cap medalla. Fins i tot es podria donar el cas de bombers amb 38 anys de servei sense cap reconeixement en aquest sentit.

I això perquè? Doncs per la curiosa forma d'entendre aquest cos mixte. La legislació reconeix 20, 25 i 35 anys de servei separant els bombers -mateix escut, idèntica retolació de vehicles, mateixos serveis- en dos colectius independents.

Jo vaig entrar oficialment a bombers l'any 1991, juntament amb altres dos amics. Enguany celebrem els 25 anys a Bombers, però vet aquí que ells encara no tenen dret a rebre cap reconeixement i jo aviat rebré el segon !



Al seu dia ells dos van superar les oposicions per entrar al cos de funcionaris i malgrat continuar amb el mateix uniforme i escut, algú els hi posà el comptador a zero.

Té cap sentit això?
És correcte tenir comptadors diferents?
Per a premiar o reconèixer la pertinença a un colectiu ja existeixen els triennis.
Així doncs, què s'està reconeixent? Els anys dedicats al servei com diu la nota de premsa, o l'antiguetat dins d'un colectiu?

Jo entenc que el més adient seria reconèixer els anys dedicats al Servei de Bombers, en la seva totalitat, independentment del colectiu on estigui el bomber, comptant des del seu primer nomenament.

Això seria un punt més a favor del model mixt dels bombers de la Generalitat.

dijous, 17 de març del 2016

La vida al parc de bombers

La vida al parc de bombers

55 normes bàsiques per a la supervivència

Seguir aquestes normes ajudarà als nous bombers en la vida al parc de bombers, i si es trenquen, també hi ha sis remeis.


Navegant per les xarxes et trobes amb coses curioses, interessants, divertides, diverses ... de tot tipus! A voltes ens serveixen per comprovar que malgrat les distancies geogràfiques i models de bombers que en principi poden semblar força allunyats, hi ha reflexions que es poden compartir com a pròpies. I aquesta n'és una de les que creiem ho pot ser.

És un llistat aparegut originalment a la web FireRescue1 l'any 2009 i actualitzat al 2015, que us enllacem per si voleu llegir-lo en versió original

La nostra traducció és totalment amateur, per això recomanem l'original ;-)



 

55 normes bàsiques per a la supervivència

Seguir aquestes normes ajudarà als nous bombers en la vida al parc de bombers, i si es trenquen, també hi ha sis remeis.

Escrit per Tony Vitale

Després de 20 anys al servei de bombers, he tingut el plaer de treballar i viure amb una àmplia varietat de personalitats. He après alguna cosa de tots i cadascun amb els que he treballat -alguns amb exemples positius i d'altres negatius-. En el procés també he après molt sobre mi mateix i sobre la dinàmica d'aquest grup únic. Aquest és el tipus de coses que un no pot aprendre a l'acadèmia.

L'habilitat més important per a un bomber és la capacitat de treballar en conjunt amb altres com a part d'un equip coordinat.

El meu pas per l'escola i fins i tot els meus quatre anys d'estudis de psicologia de cap manera em van preparar per a la vida al parc de bombers. En la meva opinió, tots els bombers jubilats haurien de tenir un doctorat honorari en Psicologia. 

Cada parc de bombers té la seva pròpia dinàmica i personalitat. No obstant això, dins de la seva especificitat, hi ha algunes veritats universals que són vàlides independentment del lloc en què treballis. Recordeu que a diferència d'altres professions, els bombers estan subjectes a no només un entorn de treball únic i exigent, sinó també a les condicions de vida úniques, ja que treballar junts i viure junts són és indissociable per als bombers. 

Això crea la necessitat d'entendre el comportament humà i el respecte dels que treballem i vivim junts. 

La millor preparació per a la vida del parc de bombers és haver crescut en una família disfuncional. Els que són fills únics i aquells que sempre van poder triar els seus amics poden tenir més dificultats que els que van créixer en una casa plena de gent i van haver de compartir tot amb els germans -es van veure obligats a viure i portar-se bé en espais molt estrets. 



A continuació s'exposen alguns conceptes bàsics que cada bomber hauria de fer tot el possible per seguir. Molts són de sentit comú, però el sentit comú no és tan comú i certament no sempre es practica comunament. L'aprenentatge de les regles de conducta és fàcil. La part difícil és identificar quan s'està trencant alguna d'aquestes regles. La pròpia consciència i la comprensió de com són percebuts pels altres és la clau. 
  1. Coneix el teu treball. 
  2. Sigues capaç de realitzar-lo
  3. Posa't i mantén-te en forma. 
  4. Gaudeix de la teva feina i mai oblidis que tens el millor treball del món. 
  5. Mai donis per fet prengui la teva feina o sou. 
  6. Treballa dur quan hi ha feina per fer.
  7. Relaxa't quan arriba el moment de fer-ho (excepte si estàs en període de prova, llavors estudia). 
  8. Dona el 100 per cent, però no esperi el mateix de tots els altres. 
  9. Sempre dona l'exemple, no importa quin sigui el seu rang. 
  10. Sàpigues estar al teu lloc i quedar-t'hi tot el temps. 
  11. Coneix els seus propis límits i sigues coherent amb aquests.
  12. Coneix els límits dels teus companys i respecta'ls en tot moment. 
  13. Exerceix la tolerància. 
  14. Entén que ningú és perfecte, començant per tu mateix. 
  15. Accepta les diferències dels teus companys; millor encara, aprèn a valorar-les. 
  16. Entén que cadascú aporta alguna cosa al grup i aprèn a valorar-ho, encara que et sembli molt poca cosa. 
  17. Sigues un bon company de d'habitació. (Podria escriure 1001 punts del que això significa. Utilitza el sentit comú). 
  18. Mantingues l'actitud de "el que és meu és teu", sabent que no tothom la compartirà. 
  19. Tracta a tots per igual. 
  20. Sigues flexible i adaptable. 
  21. Sigues consistent i predictible. 
  22. No t'alienis. 
  23. No et polaritzis ni permetis que actituds polaritzades t'influenciïn.
  24. No "cremis les naus". No perquè creguis que algun dia hagi les necessitaràs, sinó perquè això contamina l'aire que respirem i l'aigua que bevem. 
  25. No trepitgis a ningú per tal d'arribar al cim. 
  26. No besis el cul d'algú per tal d'arribar al cim. 
  27. Sàpigues que totes les parets tenen orelles i boques molt grans. 
  28. Coneix al teu públic. 
  29. Entén la diferència entre entremaliadures, bromes, humor, i l'assetjament. 
  30. Pensa abans de parlar. 
  31. Sigues directe i senzill. 
  32. En cas de dubte, tanca la boca. Que som més propensos a perdre el son, amics, el respecte d'algú o fins i tot la feina a causa d'una cosa que hem dit, en lloc d'alguna cosa que hem callat. (som esclaus de les nostres paraules i amos dels nostres silencis).
  33. Tracta tothom amb respecte tant si són presents o no. 
  34. Riu de tu mateix cada dia. 
  35. Sigues humil. 
  36. No sigues un gorrer, un garrepa. Paga els teus deutes de manera ràpida i completament. 
  37. No siguis un perdonavides. 
  38. No sigui un home "sí a tot" -tingues personalitat i defensa el que és correcte.
  39. No sigui un "no a tot" -no siguis innecessàriament l'esgarriacries de tot. 
  40. No sigui un "sí, però ..." No facis sempre "d'advocat del diable"
  41. No manipulis situacions ni agitis conflictes
  42. Accepta les crítiques, tant si són constructives o no 
  43. Dóna únicament crítiques constructives, i només quan és apropiat en lloc i moment. 
  44. Participa de les activitats del departament sempre que puguis. 
  45. Sigues positiu, fins i tot quan no te n'hi sentis. 
  46. Sigues conscient de la negativitat disfressada de positivitat i evitar contribuir-hi. 
  47. Sigues competitiu, però sempre juga net i sigues un bon oponent
  48. Preocupa't pel que els altres pensen de tu, però no t'hi obsessionis. 
  49. Adona't que no agrades a tothom i que no necessàriament tenen una raó.
  50. Entén que representes la teva organització, la teva professió i a tú mateix, tant dins com fora de servei.
  51. No abusis del temps de baixa per malaltia o qualsevol part dèbil del sistema. 
  52. Crea i mantén una relació de treball professional amb aquells que no t'agraden
  53. Tingues la pell gruixuda. 
  54. Sàpiga que no tots la tindran igual de gruixuda i actua en conseqüència. 
  55. No sigui tu mateix si això significa trencar les regles bàsiques anteriors. En comptes d'això, reinventat a tu mateix. 

Si has trencat qualsevol d'aquestes regles bàsiques en el curs de la teva carrera, pensa que sempre pots fer el següent. 

  1. Torna a aprendre el teu treball, recicla't, millora la teva ètica de treball i troba-hi la felicitat. 
  2. Repara el dany, fes les paus i reconstrueix ponts molt abans que hagis de creuar-los. 
  3. Obtén més de tu mateix. 
  4. Sigues humil. 
  5. Perdona. 
  6. Exercita la tolerància i tracta a tothom amb respecte d'ara en endavant.



PROPOSTES D'ASBOVOCA PRESENTADES AL PARLAMENT

Propostes "full de ruta" d'AsBoVoCa

Document presentat al Parlament de Catalunya en la sessió de la Comissió d'Interior del 9 d'abril de 2015


La comissió d'Interior del Parlament de Catalunya va demanar la compareixença del President d'AsBoVoCa per tal d'explicar la situació dels bombers voluntaris i dels parcs de bombers voluntaris, segons la nostra associació. En l'extensa exposició, de més d'una hora de durada, el nostre president va explicar la situació i va respondre les preguntes i dubtes que plantejaren els Diputats i Diputades dels diferents grups parlamentaris.

També presentà un document elaborat per la Junta directiva en el que s'indiquen els principals punts d'interès i d'importància per a garantir el futur dels bombers voluntaris dins d'un Cos Mixte de Bombers al nostre país.


En resum, el document incidia en els aspectes següents:
  •  Millora de la Cobertura d'Assistència Mèdico-Sanitària
  •  Garantia efectiva de la despesa farmacèutica i de rehabilitació associada
  •  Agilització urgent de les compensacions, especialment les de baixa per accident
  •  Inclusió dels BBVV dins del marc legal
  •  Estructura de BBVV dins la DGPEIS i la SDGOP
  •  Reafirmació del model mixt amb claredat i contundència
  •  Reorganització del Consell de BBVV
  •  Pla de promoció personal i carrera dels BBVV
  •  Reubicació i adjudicació de mitjans
  •  Convocatòria urgent de noves places
  •  Augment de compensacions per mort i invalidesa total, i incloure la invalidesa parcial amb òptimes prestacions
  •  Formació
  •  Pla de pensions
Onze mesos després d'aquella compareixença, podem veure com algunes de les peticions han estat resoltes favorablement (cobertura assistencial i rehabilitació) i una altra està en curs de resolució (convocatòria de noves places). 



Tot i això, la resta d'objectius continuen sobre la taula en espera de poder-ne parlar més a fons i posar fil a l'agulla per a resoldre-les.

Esperem poder dur-ho a terme amb la nova Direcció General i amb el suport col·lectiu de bombers i bomberes voluntàries.

En el següent enllaç podeu seguir la compareixença:

 

Per a la vostra informació, us enllacem el document de la presentació.


Reunions de Junta Directiva

Darreres reunions de Junta Directiva d'AsBoVoCa

A finals de 2015 tingué lloc una reunió de la Junta Directiva a Torà, on es trataren els següents temes:
  1. Informació relativa a les oposicions a places de funcionari del cos de bombers
  2. Informació de membres de la comissió que treballa en el disseny de la convocatòria de places de voluntari del cos de bombers. (Proves físiques, Temari, Curs de Formació).
  3. Formació als Bombers Voluntaris de l'Escala Activa. S'informa que la DG ha comunicat que no hi ha pressupost per poder realitzar-ne durant 2016 i 2017.
  4. Membres de l'Escala Especial. S'informa que des de la DG revisaran el cens i actuaran segons el reglament.
  5. Es recorda la importància de tramitar correctament la documentació relativa a les baixes per accident en acte de servei, a banda de comunicar a les respectives regions qualsevol incidència d'aquest tipus.
  6. Es debat sobre l'objectiu d'aconseguir visibilitat dels bombers voluntaris dins l'organigrama de la DG, tal i com està explicitat en la compareixença efectuada al Parlament de Catalunya. La clarificació del model de Bombers on s'inclogui i es respecti als bombers voluntaris i on es trobin solucions per a resoldre les mancances operatives existents en l'actualitat.
  7. Es passa comptes del bon resultat aconseguit amb l'accord de l'assegurança i la Mútua, cosa que es reclamava des de la fundació de l'associais.
Al gener de 2016 tingué lloc una reunió de la Junta Directiva a Seròs, on es trataren els següents temes:
  1. Informació relativa a les revocacions del parc de Sant Jaume del Domenys.
  2. Problemàtica de la no activació de parcs de bbvv en serveis urgents o preventius.
  3. Problemática relacionada amb els rotatius blaus en vehicles particulars.
  4. Duplicitat de tasques i invasió de competències en diferents col·lectius relacionats amb les emergències. 
  5. Aplicació diferenciada del reglament segons la Regió d'Emergències en diferents aspectes (pràctiques, activacions, ...)
  6. Informació de membres de la comissió que treballa en el disseny de la convocatòria de places de voluntari del cos de bombers. (Proves físiques, Temari, Curs de Formació).
  7. Preparación congrés i assemblea general d'Asbovoca.

Entrevista a Ramon Parés

Ramon Parés: "El compromís del Govern amb Bombers ha de ser el de recuperar inversions, perquè hem perdut musculatura"


Posem l'enllaç a l'entrevista que des de la sectorial de l'ANC, "Bombers per la Independència" li van fer a Ramon Parés, Director General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments fins el passat mes de febrer.



Recull de premsa i mitjans de comunicació

RECULL DE PREMSA I MITJANS DE COMUNICACIÓ

20160201.- CatRadio - l'Oracle, entrevista al Director Ramon Parés
20160208.- CatRadio - l'Oracle, entrevista al Conseller Jordi Jané
20160210.- El Mundo - "Cartel del fuego"
20160229.- El Mundo - "Cartel del fuego"
20160228.- 20Minutos - Rescat de vehicles a la serra de Prades.
20160302.- El Periódico - Inici de la campanya "Rodafoc".

dimarts, 1 de març del 2016